Än klappar hjärtan av Helena von Zweigbergk

an-klappar-hjartanÄn klappar hjärtan handlar om tre systrar och deras öden: Astrid, den kontrollerade storasystern som lever ett idylliskt familjeliv ute i villaförorten, mellansystern Sandra som har ekonomiska problem och vars äktenskap med en alkoholiserad man börjar knaka i fogarna och lillasystern Lena som är den konstnärliga bohemen och familjens svarta får.

Det är juni och examenstider. Astrids son tar studenten och till mottagningen är hans amerikanske pappa inbjuden, han som övergav familjen när sonen var liten men som nu vill försöka ställa saker till rätta. Detta leder till att många starka känslor bubblar upp till ytan på ett sätt som påverkar såväl Astrids nya man och familj som relationen till systrarna. När det dessutom framkommer att yngsta systern Lena har drabbats av cancer ställs alla inbördes relationer och slitningar ytterligare på prov.

Helena von Zweigbergks roman är stark och sorglig på ett sätt som kryper in under huden. Som läsare känner man verkligen för karaktärerna och trots att systrarna är så olika varandra skildras alla tre trovärdigt i varsina kapitel, vilket också gör var och en till huvudpersoner. Jag har förstått att författaren själv har tre systrar och förmodligen därför själv haft anledning att fundera på vilka olika roller vi tenderar att tilldelas i en familj beroende på vilken ordning vi råkar födas i liksom andra omständigheter vi inte kan påverka. Att uppväxten formar oss är självklart och hur syskon med samma gener och grundförutsättningar ändå kan bli så olika är verkligen intressant i sig. En välskriven och läsvärd relationsroman!

2 thoughts on “Än klappar hjärtan av Helena von Zweigbergk

  1. Jag läste Anna och Mats bor inte här längre, av samma författare, tidigare i år. Hon skriver verkligen bra om relationer, Helena von Zweigbergk! Men mest gillar jag hennes radioprogram Oförnuft och känsla. 🙂

    • Det har jag faktiskt inte hört. Men visst skriver hon bra om relationer! Har tidigare läst ”Ur vulkanens mun” (som väl är första delen om Anna och Mats), men tyckte den här var snäppet bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s