Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman

oceanen-vid-vagens-slutNeil Gaiman liknar ingen annan författare. Han rör sig obehindrat mellan fantasi/skräck och verklighet, skriver lika bra för ungdomar som för vuxna och behärskar såväl romankonsten som att skriva textdelen i tecknade serier. Jag förstår verkligen varför han har så många hängivna fans.

Hans senaste roman Oceanen vid vägens slut inleds med att en nu vuxen man återser sina barndoms hemtrakter i samband med en begravning och börjar minnas saker han varit med om som sjuåring. Familjen hade då en inneboende som tog livet av sig och i samband med detta börjar även en massa andra obehagliga saker att hända. När ondskan dessutom inkräktar hans hem i form av barnflickan Ursula Monkton blir vardagen plötsligt till en mardröm där även fadern blir som förbytt. Den enda trösten och tryggheten finner han hos familjen Hempstock: hans nyfunna och 11-åriga vän Lettie samt hennes mor och mormor, som alla har det gemensamt att de aldrig tycks åldras och dessutom verkar veta hur man skyddar sig mot onda krafter.

Boken är delvis inspirerad av författarens egen barndom, åtminstone enstaka detaljer som att han var en ganska ensam pojke vars bästa sällskap var en bok. En intressant detalj som jag själv inte lade märke till under läsningen är att man faktiskt aldrig får veta vad huvudpersonen heter (inte pappan heller för den delen), vilket Jessika Gedin påpekade i intervjun i Babel. Gaiman beskrev det som att det främst är kvinnorna som är betydelsebärande i romanen och därför alltid refereras till vid namn.

Även om Oceanen vid vägens slut är riktigt läskig och händelserik mot slutet tycker jag ändå den största behållningen med romanen är den första halvan, där skräcken kommer krypande och stegras långsamt på ett effektfullt sätt. Ett plus också för det stämningsfulla omslaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s